Les tasques del tutor

Un tutor ha d’aconseguir que el seu grup estigui ben cohesionat en els àmbits de les relacions interpersonals i socials que es donen entre els alumnes del grup. És a dir, ha de gestionar els possibles conflictes que es donen a l’aula, però sempre de manera positiva. No ha de caure en caracteritzacions negatives, ja que, els alumnes estan en una edat de constants canvis on es deixen influenciar de manera molt forta.

Les tasques més importants, però, es donen en l’àmbit més individual de l’alumne. Un tutor ha de orientar als alumnes per a que es coneguin millor. No només entre ells i així portar a terme una bona socialització, sinó també que l’alumne es conegui a ell mateix.

Un altre punt cabdal en aquesta orientació va adreçat al àmbit professionalitzador. El tutor ha d’intentar conèixer a l’alumne per tal de poder guiar-lo cap a un futur professional adequat per a ell. En aquest àmbit, també entra en relació una orientació de caire més acadèmica, ja que, per a una futura professionalització, l’alumne haurà de dirigir els seus estudis cap a una branca o cap a una altre.

Un altre punt a destacar es la relació que ha de mantenir amb les famílies. Es molt important, que les famílies s’assabentin de la situació de l’alumne dins de l’àmbit escolar, ja que, és la família el que més influeix en la construcció identitària de cada discent.

La millora de l’autoestima, es un aspecte fonamental per a qualsevol dels alumnes. Aquesta feina però, no ha de ser només una tasca del tutor, sinó dels demès professors també. No obstant, és el tutor qui ha de identificar els alumnes que no es trobin en una situació òptima pel que fa aquest àmbit, ja que, l’autoestima marcarà molt, no només el seu pas per el centre, sinó també la seva pròpia socialització, que és un aspecte molt important de cara al seu futur personal i professional.

En aquesta situació també es troba la gestió emocional dels alumnes tant a nivell individual com col·lectiu. No només el tutor es responsable, també ho són els demès professors, però és el tutor qui ha de mantenir una relació dialògica amb el grup per a poder gestionar, de la millor manera possible, les emocions dels adolescents.

Per a finalitzar amb aquest punt, direm que un conflicte important on ha de intervenir el tutor es en el tema de la drogodependència. El tutor ha de parlar-ne de manera natural amb els alumnes (que recordem són molt influenciables a aquestes edats) i fer entendre les conseqüències que poden comportar per a que els alumnes estiguin ben informats.

Deja un comentario